Home Workshops  >  Creatieve proces

Het creatieve proces

Het creatieve proces is het meest boeiende proces dat ik ken. Het is een meanderend proces waarbij je niet altijd weet waar het uitkomt. Anderzijds is de uitgangs essentie wel belangrijk om keuzes en richting te bepalen tijdens het werken.

Het is een proces waarbij je gaat werken, of het nu nog schetsen zijn of, zoals bij de glasworkshop vaak het geval is, dat al doende in het werken met het glas zelf, je beeld ontstaat.

Het is de kunst om enkele keuzes temaken, zoals bijvoorbeeld het kleurenpallet, maar er vervolgens onbevangen mee aan de gang te gaan. Het is een leerproces om tijdens het maken te kunnen zien wat er ontstaat, is er bepaalde compositie die naar voren aan het komen is? Zijn er accenten in het geheel aan het ontstaan? Hoe zijn de verhoudingen van de neergelegde stukjes glas?

Het kunnen zien en daarop door kunnen gaan, geven vorm aan het geheel op een wijze die niet geheel voorspelbaar is. Wij, in onze westerse wereld, die zo gepland is, vinden dit vaak een beetje akelig, we willen weten wat er gaat komen.

Maar ik kan u één ding zeggen over het creatieve proces: hetgeen dat uit deze werkwijze voortkomt is vele malen groter en mooier dan dat wat we met ons verstand kunnen bedenken. En het is voor de maker, indien deze er een beetje vertrouwd mee geraakt is, een enorm stimulerende en spannende weg om iets te maken. Het stijgt boven het denkraam uit.

Het mooiste van de workshops is voor mij om mijn gasten uit te dagen om dit proces aan te gaan. Het stimuleren van plezier en onbevangenheid zijn voor mij hierbij de belangrijkste middelen.

  • Lekker spelen
  • Er is geen goed of fout
  • Het is leren zien
  • De inspiratie van de prachtige kleuren gaan uitspelen
  • Trots voelen om zelf iets te maken
  • Om glas te kunnen snijden
  • In een fijne omgeving samen met anderen

Genieten dus, dan kan het stromen, zoals het beekje zijn weg kronkel in zijn bedding en zo ook weer de bedding van vorm doet veranderen.

Ik vind het grandioos te zien wat er zoal onder de handen van mijn gasten ontstaat. Steeds is het weer anders, zo persoonlijk, zo authentiek.

'Waarom ,oh waarom', verzuchtte zij, 'zien die lieve mensen dat niet altijd bij zichzelf'.